Aantal personen: 4
Bereidingstijd:
Ingrediënten
30 g gist
1 el suiker
water naar behoefte
1 glas melk
1,5 tl zout
375 g bloem
125 g boekweitbloem
100 g boter
4 eierdooiers en 3 eiwitten
Bereiden
- Maak een zalfje van de gist met de suiker, voegen daaraan toe het lauwe water, zout en via de zeef en al roerend beide soorten bloem.
- Roeren tot een dik, glad beslag.
- De boter roeren tot crème met de eierdooiers en toevoegen aan het beslag.
- Onder een doek dit ongeveer twee uur lang op een lauwwarme, tochtvrije plaats laten rijzen.
- Een glas kokende melk over het beslag gieten.
- Goed doorroeren en nog een uur laten rijzen.
- De eiwitten stijf kloppen en die heel erg voorzichtig door het beslag spatelen (niet roeren!).
- De blinis bakken als dikke flensjes.
Russen eten de blinis graag met wat kaviaar en zure room. (goedkopere lomme eitjes of andere gekleurde visseneitjes.)
- De kaviaar als een laagje over de blinis strijken en daaroverheen een laagje zure room.
- Hierover een beetje paprikapoeder stuiven en wat fijn geraspte ui.
- Een tweede blinis erop en opdienen.
- Serveren met ijskoude wodka.
Blinis zijn Russische pannenkoekjes, die traditioneel rond de carnavalsdagen gegeten worden.
Het maken van mooie blinis geldt daar als een vorm van kunst.
Bron/inzender: